
Осінні гриби: профілактика отруєнь та перша допомога
В Шепетівському районі розпочався найактивніший сезон збирання грибів. Саме восени з’являється величезна кількість найрізноманітніших грибів, як їстівних, так і не дуже, а відтак зросла загроза виникнення випадків отруєння грибами.
Гриби – своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. В них знаходиться значна кількість азотистих речовин, зокрема білків, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор). Але гриби вважаються продуктом, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживати лише практично здорові люди.
В жодному разі гриби не можна споживати дітям, вагітним та людям похилого віку!
Зазначимо, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин: ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями та навіть смертю.
Чому трапляються випадки отруєння грибами? Тому що люди, котрі збирають гриби, недостатньо обізнані в ознаках та особливостях їстівних та отруйних грибів, місцях збирання та неправильного їх приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, радимо:
не купувати гриби на стихійних ринках, чи у продавців на автошляхах, лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
від споживання дикорослих грибів, що не пройшли відповідний контроль, радимо відмовитися як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, що продаються у магазинах.
Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
- Остерігайтеся пластинчатих грибів.
- Не збирайте старі перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Під час посухи гриби краще не збирати взагалі (у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини).
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше, ніж добу.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
- Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують грудьми.
Первинні ознаки отруєння: нудота, блювота, біль у животі, пронос – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Тому, якщо після вживання грибів ви почуваєтесь погано та помітили ці нездорові ознаки, негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого сольового розчину. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!
Більше інформації про те, як можна зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя можна знайти на офіційних ресурсах ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” – https://km.cdc.gov.ua/, https://www.facebook.com/khmelocdcpmoz, https://t.me/KHMOCDCPMOZ.